- تجاری سازی فرآیندی است که طی آن یک ورودی معین، مراحل مختلفی را برای رسیدن به یک خروجی طی نموده و در این مسیر، در هر مرحله ارزش افزودهای برای آن ایجاد میشود.
- در این فرآیند، تمام ظرفیت های ممکن، اعم از انسانی، نهادی و قانونی، در موضوع تجاریسازی درگیر خواهند شد.
- تجاریسازی فناوری، بخشی از نوآوری فناورانه است.
- هدف از اجرای این فرآیند، ایجاد ارزشافزوده برای سرمایهگذاران حوزه نوآوری فناورانه است.
در این راستا، برای موفقیت در مسیر توسعه و تجاریسازی نوآوریهای فناورانه، یک مفهوم کلیدی میتوان معرفی نمود: «بازار» و یا در معنای کاملتر، «جهتگیری بازار یک شرکت فناور». در این نوشتار سعی میگردد، مهمترین استراتژیها و رویکردهای شرکتهای مختلف به بازار محصول معرفی و بهتفصیل بررسی گردد.
نوآوری تحولآفرین، برهم زننده یا برافکن «Disruptive Innovation»، نوعی از نوآوری است که سبب ایجاد یک بازار جدید یا یک شبکه ارزش جدید شده و در نهایت به ایجاد تحول در بازار یا شبکه ارزش موجود و همچنین کنار زدن پیشتازان و متحدان بازار موجود می انجامد. البته اینطور نیست که همه انواع نوآوری، از نوع برافکن باشند؛ در واقع ممکن است یک نوآوری، بسیار پیشرو و متفاوت باشد، ولی در عین حال تحولآفرین محسوب نگردد. برای نمونه اختراع خودرو یک نوآوری تحولآفرین نبود، زیرا نخستین خودروها، محصولاتی تجملی بودند که نمیتوانستند رقیب جدی برای انواع گاری و کالسکه متصل به اسب، محسوب شوند. در واقع تا وقتیکه در سال ۱۹۰۸ میلادی، خودروی مدل تی شرکت فورد، با قیمت پایین عرضه نشده بود، بازار حملونقل تحت تأثیر اختراع خودرو قرار نگرفت. در مقابل تولید انبوه خودرو، یک نوآوری تحولآفرین محسوب میشود که سبب تغییر بازار حملونقل گردید.
یکی از نکات بسیار مهم در زمینه توسعه و تجاریسازی نوآوریهای فناورانه، این است که معمولاً منجر به چالش کشیده شدن کسبوکار موجود خواهند شد؛ بر این اساس، رهبران بازار میبایست منابع خود را در جهت توسعه نوآوری های پایدار که نیازهای شناختهشده مشتری را برآورده میسازد، هدایت نمایند. بدیهی است، شناخت مناسب از این دسته از نوآوریها و تشخیص زمان مناسب برای ارائه آنها به بازار، کاری دشوار خواهد بود. یکی از مطالعات اولیه پیرامون نوآوریهای فناورانه در سال 1997 میلادی توسط «کریستانسن» انجام گرفته است که آنها را به این صورت تعریف مینماید: «مجموعهای از ویژگیها، عملکرد و شاخصهای قیمتی، که در مقایسه با محصولات و فناوریهای موجود در بازار متفاوت است».
به عبارت دیگر، نوآوریهای فناورانه منجر به ایجاد محصولات جدید بر مبنای فناوریهای نوظهور میگردد و با گذر زمان، پیشرفتهای صورت گرفته میتواند عملکرد فناوری را مبتنی بر خواستها و انتظارات مشتریان بهبود داده و فناوری قبلی را منسوخ نماید. فرآیند جایگزینی فناوری جدید، با فناوری پیشین را با استفاده از منحنی کلاسیک «S» نمایش میدهند که میتواند بیانگر دوره عمر یک فناوری و تغییر و تکامل فناورانه آن در طول زمان باشد.
منبع : http://nanomatch.ir/article/970105/
دیدگاه خود را بنویسید