مشخصات دانشنامه سلامت
موضوع دانشنامه :
کمبود ویتامینهایی که سبب خستگی تان می شوند

شرح این دانشنامه :

آیا کمبود های ویتامینی میتواند باعث ایجاد حس خستگی در افراد شود؟

برای داشتن بدنی سالم و سرحال و قبراق داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل که نیاز بدن شما به تمام مواد مغذی را تامین کند ، ضروری است . اگر هر روز صبح به سختی از رختخواب بیرون می آیید و یا بعد از تعطیلات آخر هفته و استراحت کافی در منزل هنوز هم نیاز به استراحت و خواب دارید، ممکن است از خستگی موقت یا مزمن ناشی از کمبود ویتامین ها رنج می برید.

علاوه بر عاداتی که ممکن است علت این وضعیت باشند ، نگاهی دقیقتر به آنچه می خورید نیز برای کشف علت خستگی های مزمن شما مورد نیاز است . اگر دچار کمبود مواد مغذی خاص باشید این مسئله می تواند باعث خستگی و کاهش سطح انرژی شما در طول روز شود .

چرا خسته می شویم ؟

مشکلات زمانی بوجود می آیند که ضعف یا عدم سرزندگی شما برای مدت چند هفته و یا بیشتر ادامه می یابد . در این وضعیت شما دیگر باید به فکر راه چاره باشید .

برخی از عوامل مؤثر در ایجاد احساس خستگی

علاوه بر تنش های عصبی معمولی که همه ما در طول روز تجربه می کنیم خستگی می تواند علل دیگری نیز داشته باشد :

  • مصرف      برخی از داروها مانند داروهای ضد افسردگی یا آنتی هیستامین ها
  •  درمان      های پزشکی خاصی مانند اشعه درمانی ، شیمی درمانی و غیره
  • دوران      بهبودی بعد از یک عمل جراحی
  • عادات روزانه شما در این مورد بسیار مهم هستند و می تواند از علل بروز خستگی در شما باشند .
    • نداشتن فعالیت بدنی کافی
    • همیشه دیر خوابیدن و زود بلند شدن از خواب
    • نوشیدن بیش از حد قهوه یا الکل
    • خوردن بیش از حد تنقلات یا شیرینی جات
    • فشردگی کارهای روزانه و نداشتن تفریح و استراحت کافی برای مدت طولانی

سندرم خستگی مزمن چیست ؟

سندرم خستگی مزمن بیماری است که بسیاری از مردم از آن رنج می برند ، اما متاسفانه اغلب تشخیص داده نمی شود تا زمانی که حداقل به مدت شش ماه ادامه می یابد و روز به روز تشدید می شود .

این سندرم معمولا به شرایط یا بیماری های دیگر مربوط نیست و زنان به طور معمول بعد از ۴۰ سالگی بیشتر از مردان به آن مبتلا می شوند . برخی از علائم شایع خستگی مزمن عبارتند از :

  • سردرد
  • درد های عضلانی
  • گره های لنفاوی حساس
  • مشکلات حافظه
  • کج خلقی

کمبود ویتامین = خستگی

ما در مورد برخی عادات روزانه که می تواند باعث ایجاد خستگی جسمی و روانی در افراد شود با شما صحبت کردیم ، اما علاوه بر آنها توجه به آنچه که می خورید نیز می تواند نقش بسیار مهمی در چگونگی ایجاد حس خستگی در شما بازی کند .تنها مقدار غذایی که در یک روز میخورید مهم نیست ، مهم کیفیت مواد غذایی است که شما را در اختیار بدن خود قرار می دهید .
کمبودهای تغذیه و کمبود کالری دریافتی می تواند بسیاری از مشکلات سلامتی از جمله خستگی ، احساس افسردگی و کاهش سطح انرژی را برایتان به ارمغان آورد .

بیایید ببینیم زمانی که شما دچار کمبود مواد مغذی حیاتی می شوید چه اتفاقی در بدنتان می افتد .

ویتامین C

این ویتامین بیشترین فایده را برای سیستم ایمنی بدن دارد و شما برای تامین این ویتامین باید از منابع غذایی آن استفاده کنید زیرا بدن توان تولید ویتامین C را ندارد .

خوردن میوه های خانواده مرکبات ، گوجه فرنگی ، انواع فلفل و … به سوخت و ساز بهتر پروتئین ها و عملکرد صحیح انتقال دهنده های عصبی کمک می کند .

اگر شما دچار کمبود این ویتامین مهم شوید نه تنها احساس خستگی خواهید داشت بلکه ممکن است درد مفاصل ، تورم لثه ها و سرماخوردگی های مکرر را نیز تجربه کنید .

کمبود ویتامین D و خستگی

این ویتامین جذب کلسیم را در بدن تنظیم می کند ، به حفظ استحکام استخوان ها و افزایش حرکت ماهیچه های شما کمک می کند . همچنین سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و باعث کاهش التهاب و خستگی می شود . کمبود ویتامین D  می تواند باعث خستگی شما شود .

ویتامین D و خستگی

برای به دست آوردن این ماده مغذی شما باید از مواد غذایی مثل انواع ماهی تن ، ماهی قزل آلا و دیگر ماهی های چرب استفاده کنید . همچنین قرار گرفتن در معرض نور خورشید به مدت حداقل 15 دقیقه در روز نیز برای ساخت این ویتامین در بدن بسیار مفید است .

کمبود ویتامین D منجر به ضعف عضلات و استخوان ها ، همچنین خواب ناکافی و خستگی در طول روز می شود .

کمبود آهن و خستگی

شما لازم نیست حتما دچار کم خونی باشید تا مشخص شود از کمبود آهن رنج می برید . به گفته سازمان بهداشت جهانی ، کمبود این ماده معدنی یکی از بزرگترین مشکلات تغذیه ای در جهان است .

شایع ترین علائم فقر آهن عبارتند از : ضعف ، خستگی و افت رشد شناختی .
این کمبود به نوبه خود باعث عملکرد ضعیف فرد در محل کار ( یا مدرسه ) ، عدم تعادل در سیستم ایمنی بدن و سختی در حفظ درجه حرارت طبیعی بدن فرد می شود .

کمبود منیزیم و خستگی

منیزیم در حبوبات ، آجیل و غلات سبوس دار یافت می شود .

کمبود ویتامین های گروه B

ویتامین های B کمپلکس ( B1، B6 و B12 ) مهم ترین ویتامین های این گروه هستند ، زیرا کمبود این سه ویتامین باعث ایجاد احساس خستگی ، افسردگی ، از دست دادن توده عضلانی و کاهش اشتها در فرد می شود .
سارکوپنی ( Sarcopenia ) یک اختلال است که با ضعف و تحلیل عضلات فرد مشخص می شود .

  • ویتامین B1 ، یا تیامین، مسئول تنظیم عملکرد سیستم      عصبی فرد است و در سوخت و ساز قند خون مؤثر است .
  • ویتامین B6 مسئول کنترل اشتها و سوخت و ساز      چربی ها در بدن است .
  • ویتامین B12 از بروز افسردگی و خستگی مزمن      پیشگیری می کند .

اعتقاد بر این است که در حدود 15 ٪ از جمعیت به کمبود ویتامین B ( هر یک از آنها ) مبتلا هستند . شما می توانید این مواد مغذی را در لبنیات ، تخم مرغ و ماهی پیدا کنید . همچنین گیاه خواران ، برای تامین این ویتامین ها باید از غلات غنی شده و مخمر استفاده کنند .

منبع : chizari diet